Chandima Yoga
Chandima Yoga
 
pompoen.jpg

Soul food uit eigen moestuin

Yoga is voor mij meer dan alleen de beoefening op de mat. Ook goed voor mezelf zorgen hoort daarbij. Voeding is daarvan een belangrijk onderdeel. Wat overigens niet wil zeggen dat ik alleen maar gezond en verantwoord eet; ook ik heb zeker mijn guilty pleasures! Genieten van het leven is ook belangrijk 😉 Maar gelukkig kunnen gezond én lekker ook heel goed samengaan. En als dat lekkere eten dan ook nog eens uit eigen moestuin komt, is het helemaal een feestje! Ik vind het een prachtig proces, dat zo’n mooie metafoor is voor elk groeiproces. ‘Een zaadje planten’, ‘een idee laten rijpen’, ‘je oogst wat je zaait’, ‘ergens de vruchten van plukken’, zomaar wat uitspraken die te maken hebben met (moes)tuinieren. Je plant een zaadje, je geeft het water, licht, voeding (en natuurlijk heel veel liefde 😉). Maar uiteindelijk heb je niet de volledige controle over de vruchten die ontstaan. Je doet wat je kunt, maar verder is het een kwestie van loslaten. En geduld; ook al heb ik in juni al zin in pompoen, ik zal toch echt rustig moeten afwachten totdat de vrucht rijp is. Zo gaat het in het ‘echte leven’ natuurlijk ook vaak. We willen van alles, en het liefst NU, want dat hebben we zo bedacht. Maar in de praktijk blijkt dan dat dingen toch echt pas gebeuren op het moment dat ‘de tijd rijp is’. Tuinieren in de moestuin helpt mij om ook aandacht te hebben voor het groeiproces zelf, wat vaak ook al heel interessant is. Je leert om oog te krijgen voor elk stapje, hoe klein ook. De eerste blaadjes bij het ontkiemen, de eerste bloemen en natuurlijk de eerste vrucht die ineens verschijnt, in het begin nog piepklein. Zo leuk om de vruchten steeds groter te zien groeien! En dan ineens is het zover, hij kan geoogst worden! Van klein zaadje, tot heerlijke groente. Van de moestuin, zo op je bord. En tja… Soms kun je nog zo je best doen, soms groeit iets gewoonweg niet. Ook dat is natuurlijk heel herkenbaar; niet alle inspanningen leiden tot grootse resultaten. Dat is jammer, daar mag je best even van balen, en soms leer je ervan. Misschien had je iets op een andere manier kunnen doen. Of waren de omstandigheden niet optimaal. Maar misschien weet je niet waar het aan lag, en is het een kwestie van gewoon weer doorgaan, vol goede moed.

Gelukkig hebben wij dit jaar in ieder geval heerlijke pompoenen, een echte herfsttopper vind ik! Je kunt er van alles van maken.. en dat doe ik dan ook! De hele herfst en winter smul ik volop van pompoencurry’s, lasagne met pompoen, gegrilde pompoen uit de oven en zeker ook van pompoensoep. Deze tijd van het jaar is het wat mij betreft echt tijd voor hartverwarmend soul food. Simpele, eerlijke gerechten die je van binnenuit verwarmen en dat heerlijke behaaglijke, knusse gevoel geven. Gerechten die je troost bieden, terwijl je niet eens wist dat je troost nodig had. Een makkelijke manier om zo’n gerecht te maken, en om in één keer veel groenten binnen te krijgen, is deze heerlijke pompoensoep; het recept vind je hieronder. Je zult merken dat je verder geen toevoegingen, zoals bouillonblokjes, nodig hebt. In die blokjes zitten vaak onnodige ingrediënten (laat je niet om de tuin leiden door kreten als ‘100% biologisch’ of ‘zonder kunstmatige kleurstoffen’) en meer zout dan nodig is. Gedroogde specerijen en een beetje peper en zout, in combinatie met smaakmakers zoals prei, zijn naar mijn mening echt voldoende, en op deze manier houd je het puur natuur. En juist door dat pure voelt het voor mij zo voedend, voor zowel mijn lijf als mijn ‘hart en ziel’. Wat mij betreft is hij ook romig en zacht genoeg, zodat room niet nodig is. Als je ’m wat meer vulling wilt geven, kun je er bijvoorbeeld na het pureren kikkererwten of kidneybonen doorheen doen. Het is ook erg handig om restjes groente op te maken; ik had nog een halve paprika over en heb dit er doorheen gedaan. Qua kruiden en specerijen kun je ook naar hartenlust variëren. Wil je een meer Aziatisch tintje, dan kun je bijvoorbeeld gember, korianderpoeder, komijnpoeder, kurkuma en verse koriander gebruiken. Voor een meer Mediterrane smaak gebruik je oregano, tijm en rozemarijn. Gedroogde kruiden en specerijen kun je het beste meebakken aan het begin en verse kruiden kun je het beste op het laatst toevoegen, na het pureren. In deze blog staat de pompoen centraal, maar je kunt eigenlijk van bijna alle soorten groenten soep maken (zoete aardappel, pastinaak, bloemkool, courgette, broccoli, verzin het maar). Je kunt het onderstaande recept als leidraad gebruiken. Gebruik je fantasie, experimenteer met verschillende groenten en specerijen, wie weet wat voor verrassende combinaties je ontdekt!

Ben jij ook toe aan een hart- en zielverwarmend gerecht? Probeer dan zeker deze soep, heerlijk als lunch of als voorgerecht. Ik vind zo’n soep ook altijd een makkelijke (en lekkere) manier om m’n portie groente binnen te krijgen, ook als ik bijvoorbeeld weet dat ik ’s avonds wat minder groente eet (door een etentje buitenshuis bijvoorbeeld, of omdat die avond een guilty pleasure op het menu staat 😉) Enjoy!

 

Recept pompoensoep

Ingrediënten:

- 1 prei of een paar bosuitjes (gewone ui kan ook, maar is iets scherper) in ringen
- Pompoen (ik heb een halve Hokkaido pompoen gebruikt, dat kwam neer op ongeveer 600 gram in blokjes)*
- Een halve paprika in stukjes*
- Klein theelepeltje paprikapoeder
- Klein theelepeltje komijnpoeder
- Klein theelepeltje korianderpoeder
- Peper, naar smaak
- Zout, naar smaak
- Ongeveer een halve liter water
- Eventueel verse peterselie

*De rest van de groenten kun je prima gebruiken in bijvoorbeeld een pastasaus. Kook de in blokjes gesneden pompoen dan voor, ongeveer 15-20 minuten.

Bereiding:

Verhit olijfolie in een pan. Bak de prei of bosuitjes tot ze zacht worden, ongeveer een paar minuten. Voeg dan de gedroogde specerijen en peper en zout toe. Roer dit even door, je zult merken dat het al snel heerlijk gaat ruiken. Voeg dan de paprika toe en bak even mee. Voeg vervolgens de pompoen toe en roer goed door. Daarna voeg je zoveel water toe tot de groenten nét onder staat. Breng het water aan de kook (als je dit proces wilt bespoedigen, kun je ook eerst water koken in de waterkoker). Laat het ongeveer 15-20 koken, totdat de pompoen zacht is. Vervolgens kun je de soep pureren met een staafmixer of in een blender. Je kunt ’m zo grof of fijn maken als je zelf wilt. Als je de soep te dik vindt, kun je nog wat water toevoegen om ’m wat dunner te maken. Eventueel kun je de soep nog verder op smaak maken met verse peterselie. Nou, dat klinkt best makkelijk toch?! De soep kun je prima een paar dagen bewaren in de koelkast, handig om de volgende dag ook nog een lekker bordje te hebben!

Eet smakelijk!

 Terug
Geplaatst: 21-10-2021 18:42:38

Reacties

Wat een prachtig geschreven blog, over je moestuin.
Echt ik krijg direct zin in pompoensoep!
Daar ik op dit moment 3 pompoenen al een tijdje in mijn keuken heb liggen, nog niet te weten wat te maken ervan 🤔
Heb ik na het lezen van jou blog inspiratie gekregen, en ga ik dit weekend zeker aan de slag om jou recept uit te proberen.
Ga door met deze inspirerende blog
Veel liefs Petra

Reageer

Petra Barnhoorn27-10-2021 12:14

Reactieformulier